Puistot
Imatran kaupunkipuro, Imatra

Kaupunkipuron rakentamisen tavoitteena oli lisätä Imatran Kruununpuiston maisema- ja virkistys- sekä matkailuarvoja ja saada aikaan taimenen lisääntymiseen ja elämiseen soveltuvia habitaattialueita.

Puro lähtee Imatrankosken padolta Patopuiston kautta ensin lampeen ja kulkee sen jälkeen kaareilevana uomana puistossa. Imatrankoskentien alituksessa puro alkaa seurailla vanhan tukinuittorännin linjaa. Se jatkaa alaspäin pikku koskina loivasti mutkitellen. Patopuistossa ja Imatrankoskentien alituksen kohdalla puron lähellä on kevyen liikenteen reittejä, joilta puroa pääsee katselemaan.

Voimalaitoksen tulvauoman yli puro kulkee vanhan uittorännin tapaan uomasiltana eli akveduktina. Fortumin voimalaitokselta lähtevän voimalinjan alla puro laajenee mutkittelevaksi uomastoksi ja liittyy lyhyen koskimaisen osuuden jälkeen Imatrankosken alajuoksuun. Tämä osuus on taimenen lisääntymisalueena merkittävä. Puro on rakennettu mahdollisimman luonnonmukaiseksi uomaksi.

Suunnittelutyö on tehty yhteistyössä maisema-arkkitehti Jukka Jormolan (SYKE) ja DI Timo Pohjamon (EkoRiver Oy) kanssa. Kaupunkipuron avajaisia vietettiin kesäkuussa 2015.